Detail hesla - Léčba diabetu 1. typu - dietní léčba

Léčba diabetu 1. typu - dietní léčba



Slovníková definice
není k dispozici

Plná definice

Režimová opatření - dieta a fyzická aktivita - jsou v léčbě diabetu 1. typu velmi důležitým opatřením.

Léčba dietou by měla být podpořena vhodnými psychoterapeutickými postupy vedoucími k upevnění dietních změn a fixaci upraveného životního stylu.

Dieta diabetika 1. typu se liší od racionální stravy jen vyšší frekvencí jídel a omezením jídel s vyšším obsahem cukru. Diabetik 1. typu tedy nemusí být od společnosti izolován a zejména v rodině může jíst podobnou stravu jako ostatní.

Průměrný BMI diabetiků 1. typu leží dnes v dolním pásmu nadváhy, a dietu diabetika tedy diabetik s nadváhou musí korigovat co do energetického obsahu podobně jako diabetik 2. typu, pokud má nadváhu či je obézní.

Dieta diabetika 1. typu je založena na rovnoměrném příjmu sacharidů během celého dne. Diabetik 1. typu je obvykle léčen intenzifikovaným inzulinovým režimem, tedy tři dávky krátkodobě působícího inzulinu a dlouhodobě působící inzulin jednou či dvakrát denně. Krátkodobě působící inzuliny působí až po dobu 6 hodin, a proto ke vkládání malých jídel mezi tři velká jídla byly dva důvody:

- zabránění hypoglykemii po odeznění efektu většího jídla za 3-6 hodin po jídle;

- rozložení povoleného množství sacharidů do více jídel.

Při použití inzulinové pumpy či krátkodobých analog inzulinu je význam prvního důvodu omezen a u dobře spolupracujícího diabetika lze malá jídla i vynechat.

Základní principy diety pro diabetiky 1. typu:

1. Pravidelnost v jídle - jídelníček je rozdělen do více jídel denně u diabetu 1. typu. Pravidelnost v jídle by neměla být realizována za každou cenu, tj. nemocný by se neměl do jídla nutit. Po určité nepravidelnosti by mělo následovat jídlo obvyklé velikosti.

2. Rovnoměrné rozdělení energie a sacharidů během celého dne, aby nedocházelo k hladovění a velkým výkyvům glykemií.

3. Povolenou dávku sacharidů, např. 200 g, rozdělíme do 6 jídel - viz tabulka. Pacient přitom může využít svou znalost sacharidových ekvivalentů, tedy kolik jídla obsahuje 10 g sacharidů (tabulka 2), nebo principu tzv. chlebových jednotek, které jsou používány např. v Německu.

4. Diabetes je výrazně aterogenní onemocnění, a proto musí být dieta antisklerotická - omezení živočišného tuku a nevhodné aterogenní úpravy potravin.

5. Diabetici používají náhradní sladidla. Vhodnější jsou sladidla bez energetické hodnoty, ta, která mají energetickou hodnotu, se musejí započítat do celkové doporučené hodnoty energie.

Univerzální dieta pro diabetes obou typů prakticky neexistuje a rozdíly v dietách pro diabetes typu 1 a 2 jsou následující:

a) Diabetik 1. typu je při léčbě krátkodobě působícím inzulinem nucen k velmi pravidelnému příjmu šesti jídel denně farmakodynamickým efektem inzulinových preparátů. Z tohoto hlediska je výhodné využití krátkodobých inzulinových analog. Fyziologicky se do dvou hodin po jídle hyperinzulinemie normalizuje. U diabetika je nutno v důsledku přetrvávajícího účinku aplikovaného inzulinu vložit po 2 až 3 hodinách další jídlo, aby nedocházelo k hypoglykemii. Z tohoto hlediska je výhodné využití krátkodobých inzulinových analog. Diabetik 1. typu má však i zvýšenou tendenci ke ketóze, a trvalý přísun malých dávek sacharidů jí brání.

b) Hyperinzulinemický diabetik 2. typu má malou tendenci ke ketóze a delší pauza mezi jídly mu nevadí. Vzhledem k neschopnosti metabolizovat větší dávku sacharidů naráz rozdělujeme přísun sacharidů do menších porcí. Pro počet porcí je ale rozhodující celkový doporučený příjem energie. Zejména pokud pacient není léčen inzulinem nebo deriváty sulfonylmočoviny, časové rozvržení stravy není striktní a malá jídla se mohou i vynechat.

c) Diabetik 1. typu, pokud nemá sklony k obezitě, nemá energetický příjem, podobně jako zdravý člověk, výrazně omezen.

d) Diabetik 2. typu má zvýšenou tendenci přibírat na hmotnosti s ohledem na celoživotní vývoj metabolického syndromu až k obezitě a diabetu. Vyřadíme tedy všechny tučné potraviny - tučné sýry, uzeniny, tučná masa, paštiky, šlehačku, tučné moučníky, sušenky, mražené smetanové krémy, majonézu apod.

Pro oba typy diabetu však platí doporučení technologií pro přípravu jídel, která musí být antisklerotická. Pokrmy připravujeme vařením, dušením, pečením, můžeme též

grilovat, vhodná je úprava v mikrovlnné nebo horkovzdušné troubě. Při přípravě volíme způsoby bez použití tuků, jelikož se tak velmi sníží energetická hodnota pokrmu. Maso pro lepší chuť a barvu opékáme nasucho a pak dusíme. U některých nízkokalorických diet nepodáváme zahuštěné polévky. Nepřipravujeme smažené pokrmy. Pokud lze přidat tuk, vkládáme ho do hotových pokrmů, zamezíme tím přepalování tuků při přípravě a snadněji kontrolujeme množství tuku na porci.

Intenzivnější fyzická aktivita obvykle vyžaduje úpravu dietní léčby.

Tabulka 1 Typická diaeta diabetika 1. typu bez nadváhy (225g sacharidů na den)

Složení: 1 790 kcal/7 518 kJ, 225 g sacharidů, 60 g tuků, 75 g bílkovin

Potraviny  kJ/kcal  S v g
Snídaně     
 200 ml mléka  420/100  10
 70 g chleba  672/160  35
 10 g rostlinného másla 294/70  -
 50 g bílkovinného přídavku (50g tav. sýra s 30% t. v s., nebo 50g krájeného sýra, 100g tvarohu, 50g šunky, 150ml jogurtu obsahuje 10g S) 399/95  -
Celkem  1 785/425  45
Přesnídávka     
100-150 g ovoce (200 g zeleniny)  210/50  15
30 g chleba  294/70  15
Celkem  504/120  30
Oběd     
90 g masa (libové hovězí či vepřové nebo 150g kuřecích prsou, 150-200g ryby) 567/135  -
 15g mouky (zahuštění polévky, masa atd.)   252/60 10
 15g oleje  441/105  -
 220g brambor  777/185  42
 200g zeleniny (100-150g dia kompotu)  294/70  12
 1/4 ks vejce (do pokrmů)  168/40  -
Celkem  2 415/575  64
Svačina     
 200 ml mléka    
(80-100 g ovoce, 150 g jogurtu)  420/100  10
Večeře     
 90 g masa (jako oběd)  567/135 -
 10 g mouky  168/40  7
 10 g oleje  294/70  -
 220 g brambor 777/185  42
 200 g zeleniny (100-150 g dia kompotu)  294/70  12
Celkem  2 100/500  61
II. večeře     
100-150 g ovoce  210/ 50  15
Celkem za den  7 140/1 700  225

Možno zaměnit za přílohu - brambory 220 g (42 g S)

180 g vařených těstovin, rýže, 145 g bramborových knedlíků, 270 g bramborové kaše, 85 g houskových knedlíků, 220 g vařených luštěnin, 75 g chleba.

Tabulka 2 Výměnné jednotky potravin obsahující cca 10 g sacharidů

Potraviny Množství
Bramborová kaše 100 g
Bramborová kaše prášková 15 g
Bramborové knedlíky 50 g
Bramborový salát 100 g
Brambory 70 g
Burské oříšky 60 g
Cukr 10-12 g = čajová lžička
Čočka suchá 20 g
Čočka vařená 50 g
Čokoláda mléčná a hořká 20-25 g
Houska, rohlík 25 g
Hranolky 40 g
Chipsy 25 g
Chléb 25 g
Jablko 100 g
Jahody 160 g
Kečup 60 g
Knedlíky houskové 30 g
Meruňky 110 g
Mléko sladké, kyselé 250 ml
Mouka pšeničná 15 g
Obilné lupínky 15 g
Ovesné vločky 20 g
Ovocný jogurt sladký 75 ml
Pomeranč 140 g
Rybíz 140 g
Rýže syrová 15 g
Rýže vařená 50 g
Slané tyčinky 15 g
Strouhanka 15 g
Švestky 90 g
Těstoviny celozrnné vařené 60 g
Těstoviny nevařené 15 g
Těstoviny vařené 50 g
Třešně 100 g
Vlašské ořechy 80 g
Zmrzlina ovocná 40 g
Zmrzlina smetanová 80 g

Důležité pro praxi

- dieta diabetika 1. typu se liší od racionální stravy jen vyšší frekvencí jídel a omezením jídel s vyšším obsahem cukru. Diabetik 1. typu tedy nemusí být od společnosti izolován a zejména v rodině může jíst podobnou stravu jako ostatní;

- dieta diabetika 1. typu je založena na rovnoměrném příjmu sacharidů během celého dne;

- k malým jídlům jsou vhodné 1-2 výměnné jednotky sacharidů;

- k velkým jídlům je vhodných 4-6 výměnných jednotek;

- diabetes je výrazně aterogenní onemocnění, a proto musí být dieta antisklerotická - omezení živočišného tuku a nevhodné aterogenní úpravy potravin. Pokrmy připravujeme vařením, dušením, pečením, můžeme též grilovat, vhodná je úprava v mikrovlnné nebo horkovzdušné troubě. Při přípravě volíme způsoby bez použití tuků.

Převzato z
Svačina Š.
Diabetologie - lékařské repetitorium. Praha: Triton 2010
http://www.tridistri.cz


Autor: Redakce

Design and code by webmaster