Detail hesla - Léčba diabetu 2. typu - dietní léčba

Léčba diabetu 2. typu - dietní léčba



Slovníková definice
není k dispozici

Plná definice

Průměrný body mass index diabetika 2. typu leží u nás v horním pásmu nadváhy. Přes 50 % diabetiků 2. typu je tedy obézních a dalších 40 % má nadváhu.

Základem léčby diabetu je redukční dieta. Pokud diabetik 2. typu redukuje příjem energie tak, že dochází k redukci hmotnosti, nehrozí nadměrný příjem sacharidů. Diabetogenně navíc nejvíce působí živočišný tuk (viz kapitola o prevenci diabetu), a omezení živočišného tuku je proto v léčbě diabetu 2. typu klíčovým opatřením.

Prakticky všichni diabetici 2. typu žijí v tzv. toxickém prostředí s nedostatkem pohybu a nadměrnou nabídkou jídla jako zbytek populace.

Nejzásadnějším opatřením v redukční dietě diabetika je snížení obsahu tuku. Toto opatření řada obézních pacientů i po edukaci a absolvování mnoha diet podceňuje. Pacienti zdůrazňují např., že nesladí, přitom jedna kostka cukru váží cca 5 g a obsahuje 25 kcal (105 kJ) a 5 g tržního tuku má cca 35 kcal (140 kJ), což je téměř o třetinu více. Kvantum kJ v dietách kolísá od 4 000-5 000 kJ u diabetiků 2. typu redukujících hmotnost do 8 000 kJ u diabetika s normální hmotností a vysokou fyzickou aktivitou. Omezení kuchyňské soli je plně adekvátní u všech diabetiků, důvodem je jak častá kombinace s hypertenzí a otoky, tak stimulační účinek soli povzbuzující chuť k jídlu. Důležitý je dostatečný příjem nízkoenergetických tekutin, 1,5-2,0 l denně, alkoholické nápoje nejsou vhodné pro velký energetický obsah. Vhodný je individuální přístup k pacientovi v edukaci o dietě - viz kapitola o edukaci diabetika. Má navazovat, pokud možno, na stravovací zvyklosti pacienta, což se týká jak potravinových averzí, tak naopak oblíbených kombinací jídel, samozřejmě v rámci příslušné redukční diety s vyloučením nevhodných potravin a technologických úprav.

Rozdíly v dietě diabetika 2. typu a v redukční dietě nejsou dnes velké. Jsou však zásadní rozdíly v dietě obézního diabetika 2. typu a klasického diabetika 1. typu. Zejména jde o doporučené množství sacharidů, energie a dalších živin na jednotlivá jídla a kvalitativní výběr potravin. Obecné zásady pro dietu diabetika 1. a 2. typu jsou stejné - racionální pestrá strava s dostatkem všech základních živin, minerálů a vitaminů. Diabetik 1. typu léčený inzulinem nebývá většinou obézní a je obvykle zaškolen na dietu s 225 až 325 g sacharidů (tj. 1 800 kcal/7 400 kJ až 2 440 kcal/10 200 kJ) se šesti jídly denně, tj. s vkládáním dopolední a odpolední svačiny a přidáním druhé večeře. I když dnes je - při tzv. selfmonitoringu glykemií a volnějším dávkování diety a inzulinu - režim mírně uvolněn, diabetik 1. typu byl dříve a je v zásadě dodnes edukován k maximální pravidelnosti v jídle. To se týká časového rozdělení jídel a množství a výběru sacharidových potravin. Hlavním důvodem vkládání malých jídel je u diabetiků 1. typu a u některých diabetiků 2. typu na inzulinu působení inzulinových přípravků, které ve 2. až 3. hodině po jídle stále působí a ohrožují diabetika hypoglykemií.

Je-li obézní diabetik 2. typu vyškolen na dietu s vyšším příjmem energie a sacharidů, primárně určenou pro diabetika 1. typu, je prakticky vždy výsledkem vzestup hmotnosti, a to někdy velmi výrazný.

Při vyšetřování anamnézy obézních diabetiků přicházejících do ambulance se vždy ptáme na hmotnost aktuální a hmotnost při vzniku diabetu 2. typu. Pokud pacient po vzniku diabetu 2. typu dále přibral, jde o hrubou chybu zejména dietní edukace.

Technologická úprava potravin je stejně jako u diabetu 1. typu antisklerotická (vaření, dušení, pečení, grilování a úprava v mikrovlnné troubě nejlépe bez použití tuků.

Regulovaná strava je založena na systému záměny potravin.

Systém výměnných jednotek umožňuje pacientovi volněji se stravovat a je u diabetiků 2. typu více orientován na výměnné jednotky energie než na sacharidové jednotky. Pomocí výměnných jednotek lze lehce zaměňovat potraviny v určeném množství sacharidů nebo energie na jednotlivá jídla (snídani, oběd, večeři atd.) v přibližně stejných potravinových skupinách (tabulka 1). Diabetici 2. typu jsou většinou starší lidé s nižší fyzickou aktivitou a nižším energetickým výdejem, a proto musí být i příjem nižší.

Redukční diety nemívají obvykle více než 6 300 kJ (1 500 kcal) a diabetická strava s obsahem 150 g sacharidů obvykle splňuje u většiny pacientů zejména v prvních letech po zjištění diabetu energetický požadavek na redukci (tabulka 2).

Další rozdíly v dietě mezi obézním jedincem a diabetikem 2. typu jsou následující:

1. Diabetik 2. typu obvykle se současně přítomnými dalšími poruchami typickými pro metabolický syndrom (hyperlipoproteinémie, hypertenze, poruchy fibrinolýzy) nebo s diabetickou nefropatií musí dbát v dietě i na ovlivnění i dalších složek.

2. Diabetikovi se delším lačněním glukózová tolerance horší, tj. přestávky mezi jídly by neměly být extrémní, racionální je požadavek na tři až šest menších jídel denně. Není však vhodné navyšovat počet jídel, na který byl pacient zvyklý.

3. Tolerance glukózy diabetika je typicky horší ráno než večer, což se dá řešit farmakologicky, nebo snížením ranního příjmu sacharidů.

4. V diabetické dietě se někdy používají potraviny s nízkým glykemickým indexem, tj. potraviny obsahující vlákninu, po nichž je vzestup glykemie menší. Tyto diety však mají význam i u obézních, kde jsou prevencí diabetu 2. typu.

5. Potraviny označené jako light mohou být vhodné pro obézní vzhledem k nižšímu energetického obsahu. Někdy mají sníženou energetickou hodnotu jen na úkor tuků, a sacharidy nemusí být vždy sníženy. Pak se tyto potraviny nemusí pro diabetiky hodit.

6. Potraviny označené jako dia bývají slazeny náhradními sladidly, ale obsah energie nemusí být omezen, jelikož obsah tuků bývá zachován nebo i zvýšen. Nemusí tedy být vhodné pro obézní a obézní diabetiky 2. typu.

Tabulka 1 Tabulka výměnných jednotek potravin - sacharidy, kcal / kJ

Pečivo, přílohy

Potravina

10 g S

100 kcal / 420 kJ

Chléb

Rohlík, veka

Vánočka

Suchary dietní

Mouka

Kroupy

Krupice

Ovesné vločky

Brambory

Rýže syrová

vařená

Těstoviny nevařené

vařené

Hranolky bramborové

Čočka syrová

vařená

Hrách syrový

vařený

Fazole syrové

vařené

Bramborová kaše

Knedlík houskový

Knedlík bramborový

20 g

18 g

16 g

13 g

14 g

14 g

14 g

16 g

54 g

14 g

42 g

14 g

42 g

40 g

18 g

54 g

17 g

51 g

17 g

51 g

65 g

20 g

35 g

44 g

35 g

33 g

24 g

29 g

31 g

30 g

28 g

120 g

31 g

93 g

27 g

81 g

30 g

33 g

100 g

33 g

100 g

32 g

100 g

160 g

42 g

64 g

Mléko a mléčné výrobky

Potravina

10 g S

100 kcal / 420 kJ

Mléko

Podmáslí

Jogurt bílý

Tvaroh měkký

tvrdý

Žervé

Lučina 60 %

Tavený sýr 30 % t. v s.

45 % t. v s.

Krájený sýr eidam 30%

45%

Zrající sýr jihočeský

Niva 50%

Hermelín

Olomoucké tvarůžky

Vejce

217 ml

238 ml

115 ml

208 ml

286 ml

150 ml

108 g

80 g

52 g

35 g

55 g

42 g

40 g

31 g

39 g

28 g

40 g

76 g

1 ks 60 kcal

Maso, ryby, drůbež, uzeniny

Potravina

10 g S

100 kcal / 420 kJ

Vepřová kýta

Hovězí zadní

Telecí řízky

Kuře s kostí

Kuřecí prsa

Králík

Krůta

Šunka

Drůbeží párky

Salám junior

Kapr

Filé

Zavináče

Olejovky

Paštika drůbeží

58 g

68 g

86 g

133 g

115 g

98 g

133 g

69 g

64 g

37 g

175 g

169 g

57 g

41 g

36 g

Sladkosti a nápoje - nevhodné potraviny

Potravina

10 g S

100 kcal / 420 kJ

Cukr

Med

Čokoláda mléčná

Čokoláda dia mléčná

Džem jahodový

Džem dia

Piškoty

Oplatky

Dia oplatky

Bramborové chipsy

Slané tyčinky

Bábovka

Rozinky

Lískové ořechy

Dort pařížský

Laskonky

Pivo 10

Pivo dia

Víno bílé

Destilát 40 % alkoholu

100% džus

10 g

13 g

18g

20g

18 g

15 g

14 g

18g

15g

20g

22 g

20 g

18 g

95 g

33 g

28 g

476 ml

500 ml

-

-

94 ml

25 g

31 g

18 g

19 g

47 g

41 g

27 g

19 g

22 g

18 g

18 g

27 g

43 g

15 g

35 g

34 g

322 ml

300 ml

188 ml

36 ml

57 ml

Zelenina

Potravina

10 g S

100 kcal / 420 kJ

Zelenina průměrná

Mrkev

Petržel

Fazole zelené

Hrášek mražený

Květák

Pórek

Ředkvičky

Kedlubny

Červená řepa sterilovaná

Špenát protlak mražený

Mražená zeleninová směs

Zelí kysané

Zelí hlávkové

Kapusta

Sterilované okurky kys.

Papriky

Rajčata

Okurky salátové

150 g

135 g

99 g

167 g

65 g

370 g

166 g

417 g

294 g

133 g

323 g

164 g

277 g

250 g

227 g

222 g

256 g

270 g

476 g

320 g

294 g

192 g

303 g

120 g

555 g

313 g

769 g

526 g

312 g

435 g

312 g

555 g

476 g

357 g

500 g

454 g

500 g

769 g

Ovoce

Potravina

10 g S

100 kcal / 420 kJ

Ovoce průměrné

Banán

Jablka

Hrušky

Jahody

Meloun

Grep

Mandarinky

Ryngle

Třešně

Švestky

Hroznové víno

Fíky

100g

65 g

85 g

73 g

126 g

182 g

167 g

139 g

70 g

80 g

70 g

15 g

18 g

200 g

169 g

204 g

175 g

256 g

435 g

400 g

313 g

172 g

185 g

167 g

40 g

430 g

Tabulka 2

Typický jídelní lístek pro diabetika 2. typu - 1 200 kcal/5 040 kJ, 150 g sacharidů

Složení: 1 200 kcal/5 040 kJ, 150 g S, 35 g T, 70 g B

Potravina

kJ/kcal

S v g

Snídaně

225 ml mléka (bílá káva, kakao, čaj s mlékem)

60 g chleba (40 g knäckebrot, 50 g dalámánek)

50 g bílkovinného přídavku (50 g tav. sýra 30%,

50 g kráj. sýra, 50 g šunky, 100 g tvarohu,

150 ml jogurtu obsahuje 10 g S)

462/110

567/135

399/95

10

28

-

celkem

1 428/340

38

Přesnídávka

100-150 g ovoce (200 g zeleniny)

210/50

15

Oběd

90 g masa (libové hovězí, libové vepřové

150 g kuřecí prsa, 150-200 g ryby)

5 g oleje

5 g mouky

110 g brambor

200-250 g zeleniny (150 g dia kompotu)

567 135

147/35

84/20

399/95

294/70

-

-

4

20

12

celkem

1 491/350

36

Svačina

150-200 g zeleniny (80 g ovoce)

210/50

10

Večeře

90 g masa (jako oběd)

5 g oleje

5 g mouky

110 g brambor

200-250 g zeleniny (150 g dia kompotu)

567/135

147/35

84/20

399/ 95

294/ 70

-

-

4

20

12

celkem

1 491/350

36

II. večeře

100-150 g ovoce

210/50

15

celkem za den

5040/

1200

150

Záměna za brambory 95 kcal / 20 g S:

90 g vařené těstoviny, vařená rýže (30 g syrová)

130 g bramborová kaše

90 g vařené luštěniny (30 g syrové)

40 g chléb

Pokud má diabetik 2. typu hmotnost v horním pásmu normy, profituje také z malé redukce hmotnosti o cca 5 %. Na dietu stejnou jako u diabetu 1. typu přecházíme obvykle u diabetiků 2. typu s normální hmotností na inzulinoterapii.

Důležité pro praxi

- nejzásadnějším opatřením v redukční dietě diabetika je snížení obsahu tuku;
- je-li obézní diabetik 2. typu vyškolen na dietu s vyšším příjmem energie a sacharidů, primárně určenou pro diabetika 1. typu, je prakticky vždy výsledkem vzestup hmotnosti, a to někdy velmi výrazný;
- při vyšetřování anamnézy obézních diabetiků přicházejících do ambulance se vždy ptáme na hmotnost aktuální a hmotnost při vzniku diabetu 2. typu. Pokud pacient po vzniku diabetu 2. typu dále přibral, jde o hrubou chybu zejména dietní edukace;
- technologická úprava potravin je antisklerotická (vaření, dušení, pečení, grilování a úprava v mikrovlnné troubě nejlépe bez použití tuků);
- regulovaná strava je založena na systému záměny potravin a je u diabetiků 2. typu více orientována na výměnné jednotky energie než na sacharidové jednotky;
- diabetická strava s obsahem 150 g sacharidů obvykle splňuje u většiny pacientů zejména v prvních letech po zjištění diabetu energetický požadavek na redukci;
- potraviny označené jako dia bývají slazeny náhradními sladidly, ale obsah energie nemusí být omezen, nejsou obvykle pro diabetiky vhodné a je výhodnější, když si vyškolený diabetik vybírá z běžné nabídky potravin.

Převzato z
Svačina Š.
Diabetologie - lékařské repetitorium. Praha: Triton 2010
http://www.tridistri.cz

Autor: Redakce

Design and code by webmaster